Wojewódzki Turniej Gastronomiczny 2011

Wojewódzki Turniej Gastronomiczny 2011

W dniach 12 – 13 kwietnia 2011 roku odbyła się kolejna edycja Wojewódzkiego Turnieju Gastronomicznego, o tematyce „KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA”.

W tegorocznym Turnieju Gastronomicznym naszą szkołę reprezentowały 2 uczennice:
• Justyna Wasiluk z kl. IIIC przygotowana pod kierunkiem pani mgr Anety Łapińskiej oraz
• Paulina Tomczak z kl. IIC przygotowana pod kierunkiem pani mgr Małgorzaty Kanclerz

Turniejowe zmagania rozpoczęły się od przygotowania zakąsek własnych, zgodnie z tematyką „Kuchnia Śródziemnomorska”, natomiast następnego dnia należało wykonać potrawę wspólną – zupę cebulową.
Jurorzy zwracali uwagę na organizację stanowiska pracy, higienę produkcji, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, ocenę organoleptyczną, sposób podania potrawy wspólnej oraz prezentację, walory smakowe i walory estetyczne zadania indywidualnego.
Oprócz komisji oceniających w poszczególnych pracowniach do udziału w ocenie potraw zaplanowanych przez uczniów Zespół Szkół Gastronomicznych zaprosił fachowców z branży gastronomicznej, którzy według własnych kryteriów oceniali przygotowanie zakąsek własnych.

WYNIKI:
II miejsce na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz Małej Gastronomii oraz Wyróżnienie Szefów Kuchni za oryginalne sporządzenie „Cielęciny w szynce parmeńskiej” zdobyła Justyna Wasiluk, natomiast IV miejsce zajęła Paulina Tomczak za potrawę „Statki na morzu”.
GRATULUJEMY!!!