Spotkanie z kulturą czeczeńską

Spotkanie z kulturą czeczeńską

Realizując zadania konkursowe „Bezpieczna Szkoła – Bezpieczny Uczeń +” w dn. 27.04.2016 r. zorganizowano w naszej szkole „Spotkanie z kulturą czeczeńską”.

Mimo tego, że na terenie województwa podlaskiego jest wielu Czeczenów i uchodźców różnych narodowości, wielokulturowość jest to wciąż tematyka trudna, niekiedy kontrowersyjna. Aby przybliżyć naszym uczniom zagadnienia związane z edukacją międzykulturową i uwrażliwić ich na potrzeby drugiego człowieka, zaprosiłyśmy tego dnia dwie panie z Fundacji Dialog – Panią Elżbietę Chołko i Panią Satsitę Shadieva. Panie wykorzystując prezentację multimedialną, różne krótkie filmy oraz swoje doświadczenia przekazały nam podstawowe i najistotniejsze zagadnienia na temat uchodźców z Czeczenii i republik sąsiadujących z Czeczenią. Wszyscy z zainteresowaniem wysłuchali wspomnień Pani Satsity, która pochodzi z Inguszetii. Opowiadała o wierze, tradycjach kulinarnych, wyznawanych wartościach. Uczniowie oraz nauczyciele aktywnie brali udział w spotkaniu, często zadawali pytania. To była świetna okazja do poznania bliżej kultury osób, których tak często widzimy na ulicach naszego miasta, w naszych blokach czy sklepach. Na zakończenie spotkania była słodka niespodzianka – chałwa. Jest to tradycyjny deser czeczeński, który Pani Satsita przygotowała wspólnie z uczniami z klasy II g oraz uczennicami: Justyną Wasiluk z I e i Dorotą Popławska z III g, na warsztatach kulinarnych poprzedzających bezpośrednio prelekcję. Poniżej zamieszczamy przepis na ten smakołyk, który tak bardzo przypadł wszystkim do gustu.

Jednocześnie zachęcamy wszystkich Nauczycieli, Uczniów i Rodziców do aktywnego udziału w zbiórce artykułów papierniczych oraz słodyczy na rzecz dzieci z Ośrodka dla Uchodźców w Białymstoku. Zbiórka trwa do 20 maja. Prezenty można składać do oznaczonego pudełka w pokoju nauczycielskim lub bezpośrednio u organizatorów: Alicji Siwik- Ramatowskiej i Barbary Dworakowskiej. Podarujmy dzieciom odrobinę radości z okazji Dnia Dziecka.

A. Siwik-Ramatowska
B. Dworakowska

PRZEPIS NA CHAŁWĘ

Składniki na ciasto:

5 jajek

duża szczypta soli

duża szczypta sody oczyszczonej

opakowanie cukru waniliowego

pół kg mąki (dosypywać w razie potrzeby)

olej do smażenia

Składniki na syrop:

pół kg cukru

woda ( tyle, by wystawała ponad cukier na grubość palca)

pół cytryny

Sposób wykonania:

Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem i cytryną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. pół godziny, często mieszając.

Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie rozwałkować je bardzo cienko. Ciasto pokroić w cieniutkie paseczki o długości ok. 2 cm. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju. Po usmażeniu całego ciasta, zalać wszystko ciepłym syropem, wymieszać, ugnieść i odstawić do zastygnięcia.

Opcjonalnie można dodać wiórki kokosowe, bakalie, orzechy itp.

SMACZNEGO